Alagöz
alagoztu

Afgelopen weekend was het 10 weken geleden dat Alagöz bij ons is komen wonen. Eigenlijk pas heel erg kort maar voor ons gevoel is ze er al veel en veel langer, ze hoorde er van het begin af aan helemaal bij en we zouden haar ook echt niet meer willen missen.

alagozs01 alagozs02

Göz is sinds dag 1 heel erg op mij gericht, dat de andere mensen er waren was allemaal prima, maar in haar wereld was ik meteen al het middelpunt waarom de rest draaide. Dat is tot nu toe ook nog niet veranderd. Wel is ze meer contact gaan zoeken met anderen en is ze zich ook duidelijk aan hen gaan hechten. Zo is ze goede vriendjes met mijn vader geworden, ze vindt het elke keer weer leuk om hem tegen te komen.

De eerste weken was ze heel voorzichtig, ze wilde wel overal bij zijn maar dat op een hele rustige en onderdanige manier. We hebben haar gewoon overal bij betrokken, haar bijna overal mee naartoe genomen (we zijn zelfs al uit logeren geweest) en haar permanent laten weten dat ze een hele lieve hond is die niets verkeerds doet. Soms als ze iets heel spannend vindt of het idee heeft dat ze iets fout doet treedt ze letterlijk uit het contact. Ze gaat dan liggen en is niet meer aan te spreken. Na 5 minuten tot een kwartier trekt ze weer bij en komt ze voorzichtig op ons af. Wij hebben haar daar elke keer de ruimte voor gegeven. Deze aanpak begon al heel snel zijn vruchten af te werpen en ondertussen is ze, in de voor haar bekende situaties, alert, vrolijk en stabiel. Ze durft nu ook aandacht voor zichzelf te vragen en wordt dan ook graag uitgebreid aangehaald. Op deze manier heeft ze heel veel zelfvertrouwen opgebouwd zodat ze ook in nieuwe situaties niet meer zo onzeker is.

alagozs03a alagozs04

Ze staat zelfs letterlijk ‘stevig op haar poten’. Ze had weinig spieren en dat was ook goed te merken. Ze was snel moe en als we ergens stopten lag ze dan ook elke keer op de grond totdat we weer verder gingen. We hebben haar vanaf begin af aan gewoon lekker uitgelaten en laten lopen. Ze had daar heel veel plezier in en het was duidelijk te merken dat het een hond is die graag buiten is en haar eigen ding doet. Na 2 weken moest ik wel duidelijk over mijn eigen schaduw heen springen zodat ik haar los liet lopen. (Katrina, dankjewel voor je hulp hierbij!) De eerste keer los bleef ze ontzettend goed in de buurt, verder dan een paar meter van ons vandaan ging ze niet, maar je kon duidelijk aan haar zien hoeveel plezier ze had. Sindsdien mag ze elke keer los in de daarvoor bestemde gebieden en daar heeft ze dan ook al gretig gebruik van gemaakt. Wat ons verbaasde is dat er zo een drang om te rennen in haar zit. En dan niet een beetje draven of sukkelig galopperen, nee nee. Op droge en goede ondergrond (bijvoorbeeld een zandstrand) heel hard rondjes rennen, het liefst een beetje uitdagend richting ons. Nu is het een lekker gespierde hond die bijna niet moe te krijgen is en al een goede conditie heeft. Dat dit zo snel zou gaan hadden wij niet verwacht.

Wat eten betreft was ze vrij kieskeurig op het begin. Langzaam aan zijn we het allemaal een beetje aan het uitbreiden en je merkt dat hoe zekerder zij zich voelt, hoe diverser ze eet. Ze is helemaal gek op vers vlees, botten en gehaktballen. Maar ook gedroogd vlees om lekker te kluiven valt goed in de smaak. Kant-en-klaar snoepjes wil ze liever niet, soms eet ze er wel eens eentje, maar niet van harte.

alagozs05 alagozs06

Göz is een hond die het heel graag goed wil doen. Vandaar dat we ook snel besloten om met haar een cursus te volgen op de hondensportvereniging. We zijn daar begonnen bij een jonge honden cursus die net was gestart. De eerste keren vond ze het heel spannend, maar nu gaan we er beiden met veel plezier heen. Ze pikt de oefeningen snel en goed op, ik merk dat ik soms meer moeite heb om het haar goed aan te leren dan dat zij heeft om het onder de knie te krijgen. Ze werkt graag met je samen en heeft al snel door dat je daar ook voor beloond wordt. Hiermee gaan we dus lekker verder, zolang wij er allebei plezier aan beleven.

Na dit gelezen te hebben snappen jullie natuurlijk wel dat dit een ‘match made in heaven’ is geweest. Wat heb ik toch een ontzettend geluk dat zij op mijn ‘weg is gewandeld’. We genieten ontzettend van haar en zijn blij dat we haar een veilig en gezellig thuis kunnen bieden.

Share →