Guusje
guusjesp

Hier een bericht uit Schimmert (Zuid-Limburg) waar we na een aantal maanden samen met onze nieuwe aanwinst Guusje heel tevreden zijn.

guusjes01

Het begon allemaal ergens begin april. Na heel wat telefoontjes met Jeanneke van Resanito gingen we op een zondagochtend in alle vroegte vanuit Schimmert naar ’s Gravendeel. We waren op zoek naar een tweede hond en die zondagochtend zou er een transport vanuit Spanje arriveren met twaalf honden. We hadden onze trouwe viervoeter Itchie (bijnaam Reus; kruising Dobermann van 2 jaar) bij ons want we waren immers op zoek naar een maatje voor hem en dan moet het uiteraard klikken. Ook Reus is via een herplaatsing bij ons komen wonen. Een belangrijk argument voor ons is de aanschaf van een hond die op zoek is naar een nieuwe start in zijn leven, een rashondje van een fokker staat bij ons niet in het vocabulaire.

Al die honden die aankwamen hebben veel indruk op ons gemaakt. Twaalf lieve honden, allen op zoek naar een baasje. Via Internet was onze interesse in een aantal honden al gewekt, maar toch was voor ons al snel duidelijk dat we voor Guusje gingen. Een week later gingen we dan opnieuw richting ’s Gravendeel maar nu definitief om ons gezinnetje uit te breiden.

Toen wij opnieuw met haar kennis maakten was die lieve Guus heel onzeker, zeker toen ze het gastgezin zag vertrekken. Via deze weg spreken wij onze waardering uit voor de gastgezinnen van Resanito. Zij zijn degene die meteen liefde en aandacht geven aan de honden en daar hebben deze viervoeters zo verschrikkelijk veel behoefte aan. Jullie zouden van ons meteen een onderscheiding krijgen voor het werk wat jullie doen als we deze konden uitreiken!

De reis naar Schimmert ging voorspoedig, we hebben Guusje in haar reisbench niet gehoord en pas nadat we de autosnelweg verlieten in het zuiden kwam ze voorzichtig kijken.

Bij thuiskomst is Inge met Guusje uitgestapt, ongeveer 100 meter van ons huis in de velden. Daar heeft ze zittend in het veld Guusje rustig laten wennen aan haar nieuwe buitenomgeving. Op haar schoot heeft Guusje nieuwsgierig om zich heen gekeken.

guusjes02 guusjes03

Maurice is tegelijkertijd onze Reus gaan halen. Het was zeker effe spannend toen Maurice met Reus aan kwam lopen maar vanaf het moment dat ze elkaar zagen en konden besnuffelen ging alles prima. Samen zijn we naar huis gelopen (nou ja, Guusje werd gedragen) en hebben samen huis en tuin verkend. Reus was in het begin nog veel te onstuimig en wilde meteen spelen, maar Guusje was nog onzeker en gromde Reus letterlijk op afstand. Reus is echter hardleers en het heeft effe geduurd voordat hij begreep dat Guusje nog echt een kleintje is.

Al snel heeft Guusje geleerd dat ze buiten moest plassen en poepen en we kunnen stellen dat dit veel sneller gaat wanneer de grote broer Reus het goede voorbeeld geeft.
Het slapen ging wat moeizamer maar we hadden veel geleerd van de eerste weken van onze Reus dus de matras lag klaar bij de bench. Maurice lag op een matras tussen de beide benches in want na het verlaten van hun ruimte liet Guusje horen dat ze goed kon huilen. Het idee was om net als bij Reus de matras elke nacht een stukje verder uit de ruimte te leggen zodat ook Guusje kon leren dat we nog in de buurt zijn. Na een ruim een week lag iedereen in huis weer op de plek waar hij hoort, de honden ieder in hun eigen bench en wij in ons bed.

guusjes04 guusjes05

We zijn nu ruim vijf maanden verder en het gaat prima met de honden. Er zijn zeker wel momenten dat het niet allemaal loopt zoals wij dat willen (het opvoeden van een pup kost nu eenmaal veel energie) maar we mogen helemaal niet klagen.

Het wandelen gaat prima al vergeet Guusje in haar enthousiasme wel eens dat ze aan de riem loopt en bij het signaleren van konijntjes maakt ze dan ook wel eens een duikvlucht en kijkt vervolgens beledigd om.

Guusje is erg leergierig (ze verstaat ons Limburgs dialect al prima) en doet alles om aandacht te krijgen. Wanneer deze niet snel genoeg komt, vraagt ze deze wel door ons met twee pootjes te bewerken. Ze is een lieve enthousiaste hond die goed weet wat ze wil.

Het alleen thuisblijven in de bench is met kwartiertjes opgebouwd en Guusje kan ondertussen zonder problemen halve dagen alleen blijven. Wanneer we thuiskomen ligt ze rustig te slapen. Dit hebben we bewust geoefend zonder onze Reus. We vinden namelijk dat Guusje ook alleen moet

guusjes06

kunnen zijn. Hier is ze niet altijd heel gelukkig mee en het ‘huilen’ gaat haar goed af. Gelukkig wonen we buiten het dorp en heeft hier niemand last van.

Ook haar verblijf samen met Reus in het hondenpension in Spaubeek gaat probleemloos. Hier zijn we erg blij mee omdat ze hier kan kennismaken met diverse andere honden. Ze blijft namelijk nog enigszins onzeker bij een nieuwe kennismaking en wil wel eens laten zien dat ze erg dapper is. Haren overeind en blaffen maar!

Op ‘vreemde’ mensen is ze minder gesteld. Die blijven tot op heden nog heel erg eng, maar wanneer Guusje zelf mag bepalen wanneer ze komt kennismaken dan gaat het prima. Dit kan soms wel enige tijd duren maar daarna is ze ook een echte knuffelkont.

Kortom wij zijn zeer tevreden over onze eerste maanden samen met Reus en Guusje! We genieten van hun spel en samenzijn en weten zeker dat de relatie van ons vieren alleen maar beter en intenser gaat worden.

Groetjes,
Maurice, Reus, Guusje en Inge

Share →