Lisa
lisa-opv

Lisa is nu al weer 2 maanden bij ons. Ze doet het helemaal geweldig!!

Ze ging met moeite en veel angst de auto in toen ik, samen met mijn hond Noah, haar ophaalde. Ze kroop helemaal tussen de banken weg, maar na 5 minuten zat ze al rechtop en stak ze haar kop tussen de voorbanken, ik zag toen pas hoe imposant ze was!

Thuis had ze ook al gauw haar eigen plekje en het ging helemaal geweldig. Tot de volgende dag een vriendin bij me binnen was gekomen toen ik naar mijn werk was. Zij liet de deur openstaan terwijl ze naar Noah liep en toen zag Lisa haar kans schoon om weg te vluchten, want Lisa vond haar natuurlijk doodeng. Ze is nog 2 keer teruggekomen na een half uur en toen na anderhalf uur maar er was in haar ogen nog steeds een vreemde in huis, mijn vriendin kende ze nog niet goed, en is ze weer weggelopen. Mijn vriendin is toen achter haar aan gegaan waardoor ze steeds verder wegrende. Ze is een nacht weggeweest en de volgende dag is ze uitgeput binnen komen lopen bij een congrescentrum hier vlak in de buurt. Daar werd ze liefdevol opgevangen en werd ik gebeld via Amivedi dat ze daar was. Ze sprong direct achterin de auto, ging rechtop op de achterbank zitten en thuis schoot ze direct naar haar eigen plekje en heeft bijna een dag geslapen met tussendoor even haar behoefte buiten doen.

lisas01a lisas02

Hierdoor heb ik de angst wel gehouden dat ze weer weg zou lopen maar eigenlijk niet terecht, ze wil niets liever dan bij ons in de buurt blijven. Ik heb haar pas na een maand los durven laten, mijn zoon deed dit al na 2 weken zonder dat hij het me gezegd had, want hij wist wel dat ik dat niet zou willen. Toen ik het van hem hoorde, was ik me bewust dat ik mijn angst op Lisa projecteerde en haar de ruimte die ze zo nodig had onthield.

Het is zo ontzettend fijn om te zien hoe ze gegroeid is, ze geniet van het wandelen en het los lopen. Ze laat zichzelf uit, dartelt in het park, kan met iedere hond overweg, speelt heel graag met andere honden. Ook speelt ze graag met een balletje en komt deze braaf terugbrengen. Alleen is ze dit wel gauwer zat want ze ziet allerlei dingen die ze leuk vindt, waardoor ik al veel ballen kwijt ben geraakt.

Ze heeft nog wel wat angst voor andere mensen, gaat andere mensen uit de weg, haar angst is niet zo zichtbaar als ze losloopt want dan kan ze met een boogje om iemand heen lopen. Als ze aan de riem zit, kruipt ze weg zo gauw er iemand aan komt lopen. Sommige mensen moet ze echt niet, dan gaat ze blaffend rondjes rond die persoon draaien, dat vindt niet iedereen leuk Laughing  Ze laat zich dan namelijk ook niet direct terugroepen.

lisas03 lisas04

In de vroege ochtend of in de avond is ze wel heel alert op dieren, met name konijnen, dan steekt ze haar neus in de lucht en speert ze soms een bepaalde kant op en laat ze zich niet snel terugroepen, daarom laat ik haar meestal niet los op die tijden, alleen op bepaalde plekken waar de kans op konijnen niet zo groot is. Ik weet dat ze terug komt, maar toch blijft de angst er wel in zitten dat ze de weg kwijt raakt of haar iets overkomt.

We hebben ook al gewandeld langs het Veluwemeer, vond het wel een beetje eng omdat het een onbekende omgeving was voor haar, maar ze bleef keurig bij me in de buurt. Ik had eerst wel geoefend aan de lange lijn of ze goed op me reageerde en toen pas los gelaten, het ging heel goed.

Ze kan het ook prima vinden met Noah. In het begin was het erg aftasten, maar nu zoekt Lisa regelmatig haar veiligheid bij Noah als ze iets erg spannend vindt. Dan kruipt ze achter haar weg. Heel af en toe hebben ze een botsing maar over het algemeen kunnen ze heerlijk met elkaar spelen en liggen ze saampjes voor de schuifpui, samen naar de voorbij zwemmende eendjes te kijken of naar de honden en mensen aan de overkant.


Juni 2008

Lise is nu inmiddels bijna 9 maanden bij ons en het gaat heel erg goed met haar. Ze is steeds vrijer aan het worden, loopt vaak zelfs door de kamer als er bezoek is. Ze geniet heel erg van wandelen. Staat als eerste bij de deur als ze vermoedt dat je gaat wandelen. In het park is ze ontzettend dartelig en lijkt het wel een pup, ze speelt heel graag met andere honden, rent achter de bal aan en komt deze braaf terug brengen. Mensen kunnen nauwelijks geloven dat ze bijna 5 zou zijn, maar dat vermoedt de dierenarts wel.

lisa0608-1a

De laatste tijd wordt ze wel ondeugender. Ze rent wel eens achter een kat of eend aan  en dan is ze uit het zicht, binnen 5 minuten is ze dan wel weer terug, maar ik vind dat niet zo prettig. Ze springt zelfs in het water achter een eend aan als ze er zin in heeft. Wanneer ze te veel aandacht heeft voor ‘wild’, dat merk ik zodra ze buiten is en de neus hoog en onrustig in de lucht houdt, dan doe ik haar aan de riem en dat vindt ze dan ook prima, ik heb voor haar een lijn van 10 meter.

lisa0608-2 Lisa0608-3

Ik zal hierbij nog wat foto’s doen, ze is hele goede maatjes met Noah, ik vind het een heel leuk evenwicht tussen hen. In het begin was ze nog wat bescheiden, maar nu eist ze de knuffels op, ook al wil Noah haar weg duwen, dat laat ze nu niet meer gebeuren. Ze kunnen ontzettend leuk met elkaar spelen, ‘s morgens hebben ze standaard een speelkwartiertje met elkaar.

Groetjes,
Yvonne

 

Share →