Tasmania – nu Tess
tasmaniasp1

 

Onze hond -Tasmania ofwel Tess- uit Spanje 

We waren op zoek naar een hond… niet te groot en niet te klein. We belden met de dierenarts om e.e.a. over honden te vragen en zo raakte ik in gesprek met een goede vriendin van Jeanneke, die daar als dierenartsassistente werkt. Zij vertelde mij over de stichting Resanito en ik … gelijk enthousiast… ging eens een kijkje nemen op de site.

Wat een informatie en verhalen allemaal en wat een lieve koppies. Nou één koppie viel ons gelijk al op, dat van Tasmania. Ook mijn man en 2 zonen (mag geen zoontjes meer zeggen als ze 13 en 10 zijn) vonden haar gelijk leuk.

Zondag 28 mei 2006 kwam Tess aan in Breda. We hadden nog mail gehad van Jeanneke dat alles goed was gegaan en foto’s. We waren toch al super nieuwsgierig dus dat was super leuk.

tasmaniasenl01 tasmaniasenl02

Woensdag 31 mei konden we bij het opvanggezin (Margreet) naar Tess komen kijken. We werden heel hartelijk ontvangen en merkten al snel dat Tess een echt kroelmaatje was. Ze kwam gelijk bij ons op de bank zitten. Ook kon ze het goed vinden met de andere honden van Margreet, Devil en Perro (ook importhonden).

We gingen met z’n allen een wandeling maken en merkten dat ze het erg leuk vindt om met andere honden te spelen en de eenden zijn ook niet veilig aan de kant van de sloot. Want tenslotte horen die niet aan de kant maar in het water te zitten, dus daar helpt ze hun maar wat graag mee.

Vrijdag 2 juni mochten we haar al ophalen. Ze deed het heel goed volgens Margreet, echt een allemansvriend. Ze had nog een antibioticakuur en een wormen- en vlooienkuur had ze al gehad. Ze was bij Margreet gewend al vroeg naar het bos te gaan, dus toen ze zaterdags wakker werd was het dan ook pas 5 uur. Pffff dat is wel even wennen. Mijn man is even naar buiten gegaan en daarna kon ze weer lekker slapen in haar bench. Ja, dat was ook wel lachen. Onze oudste zoon had de bench eerst al uitgeprobeerd om te kijken of deze wel groot genoeg was. Het ging gelijk al goed in de bench, dat was en is nog steeds haar plekje.

tasmaniasenl03We hebben ook een cavia, Twister. En die 2 waren al snel dikke maatjes. Kijk, je laat ze natuurlijk niet allebei los in de kamer lopen, maar als Twister uit haar kooi is, komt Tess er nieuwsgierig naar toe. Misschien vindt ze het wel een hapklare brok, maar tot nu toe gaat het goed. Soms is Twister zo interessant dat ze een hele dag bij haar kooi blijft waken.

Eind juni is Tess gesteriliseerd. Volgens de dierenarts was dit de beste periode, omdat ze 3 maanden terug al loops was geweest. Wij wilden het liefst eerst nog even wachten en haar nog wat langer tot rust laten komen, maar dan hadden we haar na de volgende loopsheid moeten laten helpen en met al die mannetjes bij ons in de buurt, leek ons dat geen strak plan. De ingreep duurde niet zo lang. Ik bracht haar ’s morgens om 8.30 uur en kon haar om 12 uur alweer ophalen. Ze was heel rustig en had echt zoiets van, wat heb ik nou… Maar ze knapte snel op.

Half juli is ze tijdens onze vakantie in een dierenpension in Oosterhout geweest. Wij hadden onze vakantie al geboekt, dus konden dit niet meer veranderen. Tja, wat is dan de beste oplossing?? Alles heeft zijn voor en tegen. Wij hadden bij dit pension een goed gevoel. Voordeel vonden wij dat ze met andere honden los kon spelen en dat is iets wat ze heel graag doet. Tussendoor nog wel gebeld want we waren toch nieuwsgierig hoe ze het er had. Nou, ze heeft hier heerlijk gespeeld en deed het volgens de eigenaren erg goed, ze had al snel een vriendengroepje. Ze kwam al kwispelend weer naar ons toe dus dat deed ons ook goed. Tenslotte, zolang was ze nog niet bij ons, dus is het altijd afwachten hoe ze reageert. De periode erna wel erg aanhalig maar dat zullen veel honden hebben.

Het zonnetje is haar favoriet, je kan merken dat ze het warme zonnetje gewend is. Wij zoeken als het te warm wordt de schaduw op, maar Tess niet hoor, die gaat languit in de zon liggen. Ze vindt het verschrikkelijk om in de regen te gaan lopen en schuilt dan het liefst onder de paraplu, maar dat gaat niet altijd hè.

Ze is een heerlijke hond. Erg rustig en een echte kroelert. Als de postbode komt, hoor je de honden in het pad al aanslaan en zij tilt haar koppie omhoog alsof ze zeggen wil… moet ik hier ook op reageren of kan ik blijven liggen … We wonen vlakbij het park en dagelijks gaat ze daar ook los. Als eerste een run achter de eenden aan en ook de reiger en de zwanen moeten het ontgelden. Vooral loslopen vindt ze heerlijk. Toen we haar kregen, zijn we gelijk begonnen met een speelse manier van trainen. Als ze iets goed doet, krijgt ze een beloningssnoepje en fouten negeer je … tenminste zoveel mogelijk. Nou dat had mevrouw al snel door hoor en nu nog komt ze regelmatig tijdens het wandelen een koekje/snoepje halen als ze zelf al denkt dat ze goed luistert.

tasmaniasenl05Ze heeft zelf de tussendoorweggetjes door de struiken naar het speelveld al gevonden en in het begin had ze dan ook oorkleppen op. Dus op een gegeven moment wij roepen en wat denk je… nee hoor geen Tess. 2 x is ze weggelopen en wist ze gelukkig de weg naar huis te vinden. Je hart slaat 3 x over, maar het is wel een geruststellend idee dat ze de weg naar huis weet. Sinds de laatste keer houdt ook zij mij goed in de gaten en loopt niet meer ver vooruit.

Intussen hebben we ook een boc-cursus (basis opvoedings cursus) gedaan in de Hoeksche Waard. Het was erg leuk en we hebben er weer wat van opgestoken. De beloningssnoepjes gingen daar super hard. De honden kwamen bijna likkebaardend op het veld aan. In maart zijn we van plan de behendigheidscursus te gaan doen. In de laatste les hadden we ook wat toestellen gehad als: de kattenloop, de tunnel en de slurf en ze vond het geweldig. Met speeltjes speelt ze niet echt, af en toe pakt ze de tennisbal, nadat wij als een gek door de kamer zijn gegaan met dat ding, maar ze vindt het leuker om met opdrachtjes bezig te zijn. Ook doet ze veel na wat andere honden doen. Aan de overkant wonen ook 2 Spaanse honden en dat zijn haar favoriete vriendjes. Ook al is ze al 1,5 uur wezen wandelen dan heeft ze nog zin om met hun te gaan rennen. Het zal de Spaanse afkomst zijn, een onderonsje, maar dan één in beweging in plaats van een siësta.

Intussen hebben we ‘controle’ gehad van mensen via de stichting. Dit vind ik heel goed. Het is voor de stichting fijn dat ze de thuisomgeving zien waar de hond is geplaatst. Voor ons is het fijn dat je weet dat de stichting ook na het plaatsen nog steeds begaan is met de hond. Zo hoorde ik ook dat de mensen van het asiel CAAD in Spanje het heel leuk vinden om nog wat over de honden te horen. Samen met een Spaanse vriendin zullen we binnenkort een briefje met foto’s opsturen naar Spanje.

tasmaniasenl04Met Tess gaat het heel goed. We hadden niet kunnen bedenken dat we zo’n lieve hond zouden krijgen. Het is tenslotte toch maar afwachten wat de bagage van een hond uit het asiel is. Je weet niet goed wat de achtergrond is. We hielden dan ook rekening met een flinke trainingsperiode. Het is tenslotte geen puppie wat je in huis haalt die je helemaal naar je hand kan zetten. In het begin kroop Tess snel in elkaar als we bijv. een stok pakten of een zware stem opzetten. Door hier goed op in te gaan, ging dit gedrag snel over. Wat ik veel hoor van mensen in de buurt die ook een ‘adoptie’ hond hebben is dat deze honden vaak erg aanhankelijk zijn. Je geeft ze veel… maar je krijgt er ook heel veel van terug.

Groetjes van Tess uit Zwijndrecht
November 2006

 

-update 2009-

 

Hallo mede viervoeters,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik uit Spanje naar Nederland ben gekomen. Ik heb het nog steeds reuze naar m’n zin en heb inmiddels ook al verschillende honden ontmoet die ook bij Resanito vandaan komen en dan hebben we een Spaans onderonsje. Heel gezellig.

In het voorjaar ben ik voor het eerst met mijn baasjes mee geweest naar Oostenrijk naar de wintersport. Dit was helemaal geweldig, wat een sneeuw, er stonden soms muren van een meter hoog waar ik natuurlijk wel in wilde springen, maar ik moest er dan ook weer uit komen en dat was wat minder makkelijk.We maakten grote wandelingen en ik was soms eerder moe dan mijn baasje en dan gingen we weer lekker terug naar het warme hotel waar mijn mandje stond en ik lekker kon slapen. Een van mijn baasjes bleef altijd bij mij zodat ik niet alleen was, maar als zij gingen eten vond ik het niet erg om even alleen te zijn. Kon ik tenminste lekker slapen.

tasmania1 tasmania2

Onweer vind ik nog steeds niet leuk, net als vuurwerk bah al die knallen. Ik ga dan liever dicht bij mij baasje liggen of ergens onder de tafel. Als ik dan toch moet plassen, dan maar heel snel en snel weer terug.

Nu is het alweer bijna zomer en het lekkere zonnetje wat we steeds hebben gehad vind ik ook heel lekker. Lekker lui liggen in de tuin of een grote wandeling maken. Spelen met andere honden, zolang ik er zin in heb, want als ik geen zin meer heb dan ga ik gewoon naast mijn vrouwtje zitten of liggen.

’s Middags krijg ik altijd wat lekkers als mijn vrouwtje even gaat thee drinken. Ik ben dol op pensstaafjes. Soms mag ik wel eens kiezen en legt mijn vrouwtje verschillende lekkers voor me neer, nou dat is moeilijk maar ’t liefst heb ik dan toch het pensstaafje. Verder vind ik botjes met druivesuiker, peesstaafjes en andere soorten lekkere staafjes ook lekker. Ik heb geen zin om met een balletje of zo te spelen, daar mag mijn baasje zelf achteraan gaan rennen. Wat ik wel leuk vind is een blok waar kleine snoepjes in gedaan worden, die gooi ik dan omhoog en laat m net zo lang rollen tot ik alle snoepjes eruit heb gekregen. Ben ik toch nog een beetje aan het spelen thuis.

tasmania3

Nou ik heb nu wel weer genoeg verteld.

De groeten aan iedereen en een poot vanTESS

 

 

 

Share →