Uw hond op vakantie meenemen kan een ontzettend leuke ervaring zijn als u goed voorbereid aan uw vakantie begint. Om u te helpen een heel leuke vakantietijd met uw hond te hebben, hebben we hieronder de wettelijke regels op een rijtje gezet, wat tips en trucs voor u en natuurlijk enkele voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de vakantie een minder leuke afloop heeft.

De wettelijke regels

Gaat u met uw hond op vakantie naar een van de EU-landen, dan gelden de volgende regels:

Chip of tatoeage

U bent verplicht een identificatie bij uw dier aan te laten brengen. Dit kan bij uw dierenarts die gelijk zorg kan dragen voor registratie in de databank. In Nederland wordt vooral de ‘electronische transponder’ (chip) gebruikt, die onderhuids wordt aangebracht. Naast de chip is ook een tatoeage als identificatie toegestaan. Via de website www.ndg.nl of www.petlook.nl kunt u voor vertrek controleren of de chip en hiermee dus de hond geregistreerd staat.

paspoort

EU-paspoort

Voor iedere hond die binnen de EU reist, moet u in het bezit zijn van een geldig EU-dierenpaspoort. Het eerste deel van het paspoort is bestemd voor de officiële entingen e.d., het tweede deel is voor het bijhouden van gezondheidscontroles, overige vaccinaties, ontwormingen e.d. Laat uw dierenarts in het paspoort ook eventuele recente behandelingen vermelden. Mocht u onverhoopt in het buitenland met de hond naar de dierenarts moeten, dan kan de plaatselijke dierenarts zien welke behandelingen uw hond recentelijk heeft ondergaan.

Vaccinaties

U dient uw hond te laten inenten tegen rabiës (hondsdolheid). De eerste vaccinatie is geldig na 21 dagen. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid de hond te laten enten met een rabiësenting die 3 jaren geldig is. Handig als u weet dat u de komende jaren vaker met uw hond binnen Europa zult reizen.

Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te zijn. Een lidstaat mag echter dieren jonger dan 3 maanden weigeren. Wanneer een jonge hond in Nederland wordt ingevoerd, moet de hond geïdentificeerd zijn en een EU-dierenpaspoort of veterinair certificaat bij zich hebben. Ook moet de eigenaar kunnen verklaren dat de jonge hond tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës. De pup mag ook de grens over als het wordt vergezeld door de moeder waar het nog afhankelijk van is.

Bloedtest

Bij het vervoer van katten en honden naar Ierland, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk moet u aan een extra eis voldoen: een bloedtest. Deze test moet aantonen dat de hond gevaccineerd is tegen rabiës. De test moet binnen de termijnen die zijn vastgesteld in de nationale regelgeving van het betreffende land, zijn uitgevoerd. Voor Ierland, Malta en het Verenigd Koninkrijk betekent dit: een test 6 maanden voor vertrek. Voor Zweden: een test 4 tot 12 maanden na de laatste vaccinatie tegen rabiës. Deze bloedtest hoeft maar 1 x te worden uitgevoerd maar dan moet de hond daarna jaarlijks, binnen het jaar, opnieuw geënt worden tegen rabiës.

Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Malta laten jonge honden pas toe als ze aan alle voornoemde eisen voldoen. In de praktijk betekent dit dus dat honden jonger dan 10 maanden niet worden toegelaten.

Echinococcen en teken

Tot 3 januari 2009 mogen lidstaten extra eisen stellen voor echinococcen en teken. Tot nu toe is bekend dat Zweden, Finland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk een behandeling tegen echinococcen eisen. Ierland en het Verenigd Koninkrijk eisen daarnaast ook een behandeling tegen teken.

Wanneer u op reis gaat naar een land buiten de EU moet u voor de reis altijd een bloedtest laten doen. Vraag hier tijdig naar, sommige onderzoeken moeten geruime tijd voor vertrek uitgevoerd worden.
Daarnaast kunnen per land buiten de EU afwijkende regels gelden. De ambassade van het betreffende land kan u hierover uitgebreid voorlichten.

Uw zaakjes niet netjes geregeld?

Als de papieren van uw hond niet in orde zijn, kan de douane het dier aanhouden en zijn alle hieruit voortvloeiende kosten voor u. De gevolgen kunnen dan zijn:

  • Het dier wordt in quarantaine geplaatst totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften.
  • Het dier wordt teruggezonden naar het land van herkomst.

Als dit geen opties zijn, kan in het ergste geval de hond ge-euthanaseerd worden. Bespaar uzelf en de hond dus een hoop ellende en zorg dat u in het bezit bent van alle benodigde papieren om veilig met uw hond te reizen.

Parasieten

Zoals u elders op onze site kunt lezen (zie Gezondheid) komen er in het buitenland, met name in de zuidelijker gelegen landen, een aantal ziektes voor die door parasieten worden veroorzaakt dan wel overgebracht. Om te voorkomen dat uw hond tijdens de vakantie ongenode parasieten meeneemt, kunt u in onderstaand overzicht zien welke preventieve middelen u kunt gebruiken.

Parasieten/ziektes

Middel

Opmerking

Babesiose
Erlichia
(overgebracht door teken)
Pirodog Enting, dient het eerste jaar 2 x te worden gegeven met een tussenpoze van 3-4 weken, de laatste enting ongeveer 10 dagen voor vertrek. Daarna jaarlijks eenmalig kort voor vertrek.
Hartworm Stronghold Pipetjes werken 4 weken, beginnen 2 weken voor vertrek en doorgaan tot men weer thuis is.
Teken (overbrenger Babesiose en Erlichia) Frontline
Scalibor
Pipetjes of spray werken 4 weken.
Scalibor halsband werkt 5-6 maanden.
Vlooien Frontline
Stronghold
Pipetjes of spray werken 6 weken.
Pipetjes werken 4 weken.
Zandvliegjes (overbrenger van Leishmaniose) Scalibor Halsband werkt 5-6 maanden. Verder ’s avonds binnenhouden en/of afdekken met een klamboe.

Als uw hond geregeld vertoeft in gebieden waar teken voorkomen, is het meer dan raadzaam om uw hond dagelijks te controleren op de aanwezigheid van teken. Teken kunt u eenvoudig verwijderen met behulp van een tekentang, -lasso of -lepel. Belangrijk is dat de teek in zijn geheel wordt verwijderd. Probeer de teek niet te verwijderen met behulp van aceton of iets dergelijks.

Waar u aan moet denken

Extra voer

U loopt het risico dat u het voer waaraan uw hond gewend is niet overal kunt kopen. Neem daarom wat extra voer mee en schakel eventueel geleidelijk over op een ander soort. Als de overgang naar ander voer te abrupt is, kan de spijsvertering van de hond behoorlijk van slag raken. Mogelijke gevolgen: winden, diarree en overgeven. Daar worden noch u, noch uw hond vrolijk van tijdens de vakantie.

Een paar flessen water

Niet op iedere stopplaats is water voorhanden en zelfs in een auto met air-conditioning kan uw hond dorst krijgen. Neem dus altijd een paar volle flessen water en een drinkbak mee, zodat uw hond voldoende vocht binnenkrijgt. Ook als u met de hond vliegt, is het raadzaam wat water bij u te hebben zodat de hond direct na afloop van de vlucht kan drinken.

Zijn eigen deken/mand of een speeltje

Voor de hond is het heel prettig om iets vertrouwds bij zich te hebben in zijn tijdelijke nieuwe omgeving.

Reserve-halsband en –riem + lange lijn en grondhaak

Altijd handig! Niet alleen als de oorspronkelijke kapot gaat of zoekraakt, maar een riem kan in noodgevallen voor allerlei dingen gebruikt worden. Op veel campings e.d. is het niet toegestaan de hond los te laten lopen. Een lange lijn + een grondhaak, die beide te koop zijn bij de dierenspeciaalzaak, bieden dan uitkomst. Zorg wel dat de hond altijd in de schaduw kan liggen.

Een eerste-hulp-doos

Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Een goed gevulde eerste-hulp-doos moet eigenlijk standaard aanwezig zijn in de auto of bagage, of u nu met kinderen, honden of alleen reist. Check voor vertrek dat alles compleet is. Als de hond al bepaalde medicijnen gebruikt, gaan die natuurlijk mee en ook een tekenpen is een must.

dogslake1

Identificatie

Uw hond heeft zijn eigen identiteitsbewijs: een microchip of tatoeage. Welke van de twee hij ook heeft, u kunt uw huisdier altijd laten registreren bij o.a. de NDG of Petlook. Een tatoeage is na verloop van tijd vaak moeilijk te ontcijferen en een apparaat om de microchip te lezen is helaas niet altijd voorhanden. Daarom raden wij u aan de hond ook te voorzien van een hondenpenning waarin u uw mobiele nummer, beginnend met +31(0)6, laat graveren. Deze penning bevestigt u aan de halsband van de hond die hij altijd dient om te hebben. De standaardadreskokertjes die u bij de dierenspeciaalzaak kunt aanschaffen, willen nog wel eens opentrillen tijdens een wandeling en daarmee zouden uw gegevens verloren kunnen gaan. Natuurlijk kunt u het kokertje dichtlijmen maar dan zal degene die uw hond vindt, de koker niet open kunnen krijgen.

Hoge temperaturen

Laat uw hond tijdens de vakantie NOOIT alleen achter in de auto of in de volle zon bij uw hotel/tent/caravan/vakantiehuis. Een hond raakt veel sneller oververhit dan wij mensen, omdat hij uitsluitend via z’n tong en voetzolen z’n overtollige warmte kan afvoeren. 10 minuten in de auto in een temperatuur van rond de 30 graden kan al funeste gevolgen hebben. Ook als de auto in de schaduw staat met een raam op een kiertje, loopt de temperatuur binnen al snel op tot waardes die een oven niet misstaan.

De eerste symptomen van oververhitting zijn snel en zwaar hijgen, een droge bek en neus, snelle hartslag en mogelijk kwijlen. Mocht u onverhoopt ooit een hond in een dergelijke situatie aantreffen, haal het dier dan zo snel mogelijk uit de warmte, spons hem af met koel water (nooit ijskoud water gebruiken!) en breng hem zo snel mogelijk naar een dierenarts.Omdat een hond zweet door zijn voetzooltjes, zijn die bij warm weer vaak vochtig. Als u de hond dan over heet asfalt o.i.d. laat lopen, kunnen er blaren ontstaan. Deze blaren zijn erg pijnlijk voor de hond en kunnen uw en zijn vakantieplezier dagenlang bederven. Laat de hond bij voorkeur naast de weg door het gras lopen.

Vervoermiddel en bestemming

Op vakantie met de auto

Als u op vakantie gaat met de auto en u neemt uw hond mee, dan is het natuurlijk wel zo praktisch als de hond al echt goed gewend is aan autorijden. Wen hem eraan door de autoritjes altijd een plezierige gebeurtenis voor hem te laten zijn met bijv. een kluifje EN een leuke bestemming.

Per vliegtuig naar uw vakantiebestemming

Met een aantal vliegmaatschappijen is het mogelijk uw trouwe viervoeter mee te nemen op vakantie. Laat u ruim van tevoren goed informeren door uw reisbureau of de desbetreffende vliegmaatschappij m.b.t. voorschriften, kosten e.d. Besef wel dat vliegen voor de hond een stressvolle gebeurtenis is, want hij wordt van u gescheiden en zal tijdens de vlucht in het ruim geplaatst worden tenzij hij minder dan vijf kg weegt. Alleen bij een langdurende vakantie ‘loont’ het de hond dit aan te doen.

In het buitenland

Voor verschillende landen gelden verschillende regels. Zorg ervoor dat u van tevoren weet wat die regels zijn. O.a. hier kunt u daarover informatie vinden.

pool1

Bestemmingen

Niet iedere vakantiebestemming leent zich ervoor uw hond mee te nemen. Als u voornamelijk steden gaat bezoeken of bezienswaardigheden binnenshuis (musea e.d.), dan is uw hond waarschijnlijk thuis of in een goed pension beter af. Ook met volle, zonovergoten vakantiestranden zonder schaduw doet u uw viervoeter geen plezier en kunt u hem zelfs in gevaar brengen. Voor het huren van vakantiehuizen en overige accommodaties waar honden toegestaan zijn, kunt u een kijkje nemen op:

www.domaineduchien.be
www.hippo-bungalow.nl
www.hotdogholidays.com
www.ourthe-somme.be
www.dogsincluded.nl
www.hondenvakanties.nl
www.takeyourdogsonholiday.com
Metjehondenopvakantie.nl
Dogsincluded.nl
Outvakantiehuizen.nl
Hunneketravel.nl
vakantiemethonden.com